One Fifth, with its Gothic Art Deco style, acts as a beacon on Fifth Avenue. Its strong massing and elegant detailing are very impressive; however, the entry sequence and interiors had been compromised over the years with the lobby’s mezzanine level obstructed from site with solid infill walls between the carved wood columns. It was time to restore the lobby’s beauty, opening the mezzanine to infuse light and provide a flexible amenity space.

What was previously an office, meeting room and storage was to become an open Building amenity space with kitchenette.

ECA transformed the mezzanine so it could be used as a multipurpose room to be rented by the Co-Op’s residents. Removing the infill walls between the columns, ECA replaced them with acoustical tempered glass that allowed for a visual connection from the lobby below to Fifth Avenue. Original detailing was restored and enhanced. Privacy was achieved with black out shades around the perimeter of the mezzanine.

photography: ©2019 Amy Barkow Photo

One Fifth, with its Gothic Art Deco style, acts as a beacon on Fifth Avenue. Its strong massing and elegant detailing are very impressive; however, the entry sequence and interiors had been compromised over the years with the lobby’s mezzanine level obstructed from site with solid infill walls between the carved wood columns. It was time to restore the lobby’s beauty, opening the mezzanine to infuse light and provide a flexible amenity space.

What was previously an office, meeting room and storage was to become an open Building amenity space with kitchenette.

ECA transformed the mezzanine so it could be used as a multipurpose room to be rented by the Co-Op’s residents. Removing the infill walls between the columns, ECA replaced them with acoustical tempered glass that allowed for a visual connection from the lobby below to Fifth Avenue. Original detailing was restored and enhanced. Privacy was achieved with black out shades around the perimeter of the mezzanine.

photography: ©2019 Amy Barkow Photo

Mezzanine Renovation

1 Fifth Avenue

1095 Park is beautiful Schwartz & Gross building constructed in 1930 and, like most apartment houses built in that era, it lacked amenity spaces. In the late '90s they created a small fitness center in what was an old ironing room in the Cellar. Over time the demand for the gym equipment became overwhelming. Coupled with the growing demand from current residents and prospective shareholders it became clear that the space needed to double in size.

ECA worked closely with the Board and the building’s equipment consultant, Gym Source, in developing an ideal layout for this space. ECA converted what was a railroad layout gym into a dynamic experience.

Although located in a Pre-War structure with a traditional lobby, the Cellar was minimal and lean. It was this essence ECA adopted for the design. ECA started with a master plan for the Cellar to re-allocate storage and functional spaces to allow for the expansion. Although there was a  tight budget, ECA created a vibrant, sleek,  active space.

photography: ©2019 Amy Barkow Photo

1095 Park is beautiful Schwartz & Gross building constructed in 1930 and, like most apartment houses built in that era, it lacked amenity spaces. In the late '90s they created a small fitness center in what was an old ironing room in the Cellar. Over time the demand for the gym equipment became overwhelming. Coupled with the growing demand from current residents and prospective shareholders it became clear that the space needed to double in size.

ECA worked closely with the Board and the building’s equipment consultant, Gym Source, in developing an ideal layout for this space. ECA converted what was a railroad layout gym into a dynamic experience.

Although located in a Pre-War structure with a traditional lobby, the Cellar was minimal and lean. It was this essence ECA adopted for the design. ECA started with a master plan for the Cellar to re-allocate storage and functional spaces to allow for the expansion. Although there was a  tight budget, ECA created a vibrant, sleek,  active space.

photography: ©2019 Amy Barkow Photo

Fitness Center

1095 Park Avenue

The Solarium, located on the 23rd floor of the Bromley, offers the only public outdoor space in the building at this time.  While small, the existing space and terrace were filled with miscellaneous furniture and décor donations from residents and lacked any cohesive design or appeal. It needed a refresh.

After a successful hallway renovation, ECA began work on the Solarium amenity space. ECA’s goal was to tie this forgotten space back into the building and to make the space more usable and inviting for residents.

The new glass paneled door into the Solarium, makes the connection to the hallways instantaneous and provides a peek of the stunning views. We continued the warm but neutral color scheme from the halls and upgraded all finishes including new wood flooring and high-quality LED lighting. Full height built in bookshelves house the buildings now curated book collection while other custom cabinets hide kids’ games and other items available for resident use. New furniture is limited as the space is small but offers flexibility for a few smaller groups to gather or a larger group for a party. We added a bathroom in an otherwise awkward and unusable corner of the space which is a major convenience for residents who can also rent out the Solarium for private functions.

The Solarium, located on the 23rd floor of the Bromley, offers the only public outdoor space in the building at this time.  While small, the existing space and terrace were filled with miscellaneous furniture and décor donations from residents and lacked any cohesive design or appeal. It needed a refresh.

After a successful hallway renovation, ECA began work on the Solarium amenity space. ECA’s goal was to tie this forgotten space back into the building and to make the space more usable and inviting for residents.

The new glass paneled door into the Solarium, makes the connection to the hallways instantaneous and provides a peek of the stunning views. We continued the warm but neutral color scheme from the halls and upgraded all finishes including new wood flooring and high-quality LED lighting. Full height built in bookshelves house the buildings now curated book collection while other custom cabinets hide kids’ games and other items available for resident use. New furniture is limited as the space is small but offers flexibility for a few smaller groups to gather or a larger group for a party. We added a bathroom in an otherwise awkward and unusable corner of the space which is a major convenience for residents who can also rent out the Solarium for private functions.

Gut Renovation

The Bromley — Solarium

After renovating the hallways, ECA continued its strong relationship with the building to provide it with a needed package room.

With modern day shopping large storage space for boxes and refrigeration was needed, especially when there are over 650 apartments to serve.

ECA took advantage of underutilized lobby space and back-of-house areas to create a large storage space for packages, dry cleaning, etc.  Access to this room was provided from the concierge desk, the lobby and the service entrance.  Multiple points of engagement at a central location allows for flexibility for the residents and control by the staff.

photography: ©2019 Amy Barkow Photo

After renovating the hallways, ECA continued its strong relationship with the building to provide it with a needed package room.

With modern day shopping large storage space for boxes and refrigeration was needed, especially when there are over 650 apartments to serve.

ECA took advantage of underutilized lobby space and back-of-house areas to create a large storage space for packages, dry cleaning, etc.  Access to this room was provided from the concierge desk, the lobby and the service entrance.  Multiple points of engagement at a central location allows for flexibility for the residents and control by the staff.

photography: ©2019 Amy Barkow Photo

Package Room

1 Lincoln Plaza