The existing 1960’s dark walnut lobby could no longer function properly and was greatly in need of an upgrade to provide an enhanced feeling of welcome and elegance. The Board’s initial premise was to complete a major refresh while retaining much of the original lobby’s character, but after an initial round of design, the scope quickly shifted to a more substantial re-imagination of the building’s entrance and to address functional needs.

ECA was tasked to transform the residential entrance and lobby into a contemporary and timeless space which enhanced resident’s experience, building in security and functionality. During the project’s design phase, ECA worked with one of the resident’s Interior Designers, Sam Robin Design (SRD).  ECA followed much of SRD’s design providing detailing and completing the remaining phases of the project.

The space was lightened by using an Avario limestone on the floors and walls, along with a natural dyed Spessart Rift cut White Oak for the wall paneling. When entering the building you sense the subtle layered space.  An extended oak portal between the vestibule and main lobby frames a new limestone concierge desk, oak wrapped columns with darkened bronze light slits, and a living green wall. The lobby has new architectural furniture, entry doors, doorman station, new accessible ceilings, full lighting package with battery backup, and passenger elevator cabs with matching finishes.

The existing 1960’s dark walnut lobby could no longer function properly and was greatly in need of an upgrade to provide an enhanced feeling of welcome and elegance. The Board’s initial premise was to complete a major refresh while retaining much of the original lobby’s character, but after an initial round of design, the scope quickly shifted to a more substantial re-imagination of the building’s entrance and to address functional needs.

ECA was tasked to transform the residential entrance and lobby into a contemporary and timeless space which enhanced resident’s experience, building in security and functionality. During the project’s design phase, ECA worked with one of the resident’s Interior Designers, Sam Robin Design (SRD).  ECA followed much of SRD’s design providing detailing and completing the remaining phases of the project.

The space was lightened by using an Avario limestone on the floors and walls, along with a natural dyed Spessart Rift cut White Oak for the wall paneling. When entering the building you sense the subtle layered space.  An extended oak portal between the vestibule and main lobby frames a new limestone concierge desk, oak wrapped columns with darkened bronze light slits, and a living green wall. The lobby has new architectural furniture, entry doors, doorman station, new accessible ceilings, full lighting package with battery backup, and passenger elevator cabs with matching finishes.

Lobby Renovation

785 Fifth Avenue

983 Park Avenue’s lobby had not been renovated in decades. This classical lobby with yellowed finishes had all the signs of piecemeal renovations that lead to ad hoc appearance. An out of place vestibule decorated with Japanese screens, an oversized doorman station, mismatched furniture and an overworked air conditioning system all pointed to the need of a major overhaul.

The Building engaged ECA to update the aesthetic, bringing the 1927 Schwartz and Gross designed lobby into the 21st Century while respecting the architecture of the period. The goal was to lighten up what was a dark lobby and to address functional issues related to the location of the concierge desk, emergency egress, and issues with the mechanical system.  The design goal was to tone down the heavy-handed traditionalism moving to a more transitional atmosphere that is warmer, brighter and of a more current character.

ECA addressed the darkness by adding new LED ceiling fixtures and sconces, restoring the original vestibule glass transom and adding exterior rated lighting at the two decorative glass windows. ECA toned down the gilded detailing & refinished the wall panels in Venetian plaster as a neutral gray with a hint of green to acknowledge the terrazzo floor. ECA swapped the location of the doorman desk and egress stair door, while creating a storage room adjacent to the new desk location. The lighting and furnishings package enhance the design goals.

983 Park Avenue’s lobby had not been renovated in decades. This classical lobby with yellowed finishes had all the signs of piecemeal renovations that lead to ad hoc appearance. An out of place vestibule decorated with Japanese screens, an oversized doorman station, mismatched furniture and an overworked air conditioning system all pointed to the need of a major overhaul.

The Building engaged ECA to update the aesthetic, bringing the 1927 Schwartz and Gross designed lobby into the 21st Century while respecting the architecture of the period. The goal was to lighten up what was a dark lobby and to address functional issues related to the location of the concierge desk, emergency egress, and issues with the mechanical system.  The design goal was to tone down the heavy-handed traditionalism moving to a more transitional atmosphere that is warmer, brighter and of a more current character.

ECA addressed the darkness by adding new LED ceiling fixtures and sconces, restoring the original vestibule glass transom and adding exterior rated lighting at the two decorative glass windows. ECA toned down the gilded detailing & refinished the wall panels in Venetian plaster as a neutral gray with a hint of green to acknowledge the terrazzo floor. ECA swapped the location of the doorman desk and egress stair door, while creating a storage room adjacent to the new desk location. The lighting and furnishings package enhance the design goals.

Lobby Renovation

983 Park Avenue

This 1960’s lobby remained unchanged, could no longer function properly and was greatly in need of an upgrade to provide an enhanced feeling of welcome and elegance. The entrance was tight with no back-up storage or modern communication systems. The main lobby was pushed back and off to the side, blocking any sense of arrival.

ECA was tasked to transform their residential entrance and lobby into a contemporary and timeless space which enhanced resident’s experience and building security and functionality.

ECA took advantage of the building’s newly re-captured space to the west and hung ceiling space and a challenging floor level change to create a visually open, elegant and well-crafted entry sequence. Together with a seamlessly integrated state-of-the-art security, package delivery and HVAC systems the Board of Directors have enhanced the value of the property for its Shareholders for years to come.

photography: ©2019 Amy Barkow Photo

This 1960’s lobby remained unchanged, could no longer function properly and was greatly in need of an upgrade to provide an enhanced feeling of welcome and elegance. The entrance was tight with no back-up storage or modern communication systems. The main lobby was pushed back and off to the side, blocking any sense of arrival.

ECA was tasked to transform their residential entrance and lobby into a contemporary and timeless space which enhanced resident’s experience and building security and functionality.

ECA took advantage of the building’s newly re-captured space to the west and hung ceiling space and a challenging floor level change to create a visually open, elegant and well-crafted entry sequence. Together with a seamlessly integrated state-of-the-art security, package delivery and HVAC systems the Board of Directors have enhanced the value of the property for its Shareholders for years to come.

photography: ©2019 Amy Barkow Photo

Lobby Renovation

167 East 67th Street

101 Central Park West is indeed the grand dame of the Upper West Side.  This pre-war lobby stretching the full block was relentlessly classical and overly colorful, distracting the richness of the space.

The Building engaged ECA to update the aesthetic, wanting to lighten up what was a dark lobby and to address functional issues related to the location of the concierge desk.  The design goal was to tone down the heavy-handed traditionalism moving to a more transitional atmosphere that is warmer, brighter and of a more current character.  In addition, as a full block the lobby halls were long and lacked definition.

ECA addressed the flat ceiling syndrome by raising the central entry to create a lifted cove with LED lighting and punctuated the north and south lobbies with ceiling fixtures.  ECA relocated the concierge desk to the south side of the Vestibule and enlarged it so that it can handle the security/communications properly serving the shareholders while maintaining the look of a piece of furniture. The lighting and furnishings package are transitional in style.

photography: ©2019 Amy Barkow Photo

101 Central Park West is indeed the grand dame of the Upper West Side.  This pre-war lobby stretching the full block was relentlessly classical and overly colorful, distracting the richness of the space.

The Building engaged ECA to update the aesthetic, wanting to lighten up what was a dark lobby and to address functional issues related to the location of the concierge desk.  The design goal was to tone down the heavy-handed traditionalism moving to a more transitional atmosphere that is warmer, brighter and of a more current character.  In addition, as a full block the lobby halls were long and lacked definition.

ECA addressed the flat ceiling syndrome by raising the central entry to create a lifted cove with LED lighting and punctuated the north and south lobbies with ceiling fixtures.  ECA relocated the concierge desk to the south side of the Vestibule and enlarged it so that it can handle the security/communications properly serving the shareholders while maintaining the look of a piece of furniture. The lighting and furnishings package are transitional in style.

photography: ©2019 Amy Barkow Photo

Lobby Renovation

101 Central Park West

This 1962 cooperative’s spacious lobby was crushed by a clogged ten-foot square entry vestibule housing doormen and a dated intercom system. The space was unchanged since the building was constructed and was a functional disaster.

ECA worked closely with the Board to transform their entrance and lobby to enhance their contemporary space in keeping with the period and style of the building.

We removed the vestibule and designed a new concierge station to the north, allowing the Icarus Fountain that is on axis with the entry to re-establish its prominence. We matched the existing finishes, restored those that remained, and provided a new AC system.  This transformation was in conjunction with anew storefront and cantilevered bronze canopy.

This 1962 cooperative’s spacious lobby was crushed by a clogged ten-foot square entry vestibule housing doormen and a dated intercom system. The space was unchanged since the building was constructed and was a functional disaster.

ECA worked closely with the Board to transform their entrance and lobby to enhance their contemporary space in keeping with the period and style of the building.

We removed the vestibule and designed a new concierge station to the north, allowing the Icarus Fountain that is on axis with the entry to re-establish its prominence. We matched the existing finishes, restored those that remained, and provided a new AC system.  This transformation was in conjunction with anew storefront and cantilevered bronze canopy.

Lobby Renovation

60 Sutton Place